Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΟΡΦΗ ΥΛΗΣ


Το πλάσμα θεωρείται ότι είναι η τέταρτη κατάσταση της ύλης, λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του.
 Το πλάσμα είναι ένα αέριο στο οποίο τα άτομα είναι ιονισμένα, που σημαίνει ότι υπάρχουν ελεύθερα αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια και θετικά φορτισμένα ιόντα. Αυτή η συλλογή των φορτισμένων σωματιδίων μπορεί να ελεγχθεί από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και αυτό επιτρέπει στο πλάσμα , να χρησιμοποιηθεί ως ένα ελεγχόμενο αντιδραστικό αέριο. Η βιομηχανία ηλεκτρονικών χρησιμοποιεί την έννοια αυτή για να χαράξουν πολύ μικρά μοτίβα σε πυρίτιο στην κατασκευή σύγχρονων συσκευών μικρότερων και πιο αποτελεσματικών.

4 σχόλια:

  1. συγχαρητήρια Μίλτο!Πολύ καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γνωρίζουμε ότι η ύλη εμφανίζεται σε στερεά, υγρή και αέρια κατάσταση. Τι είναι όμως το πλάσμα;

    Το πλάσμα, η 4η κατάσταση της ύλης, όπως συχνά αποκαλείται, αποτελείται από ελεύθερα κινούμενα ηλεκτρόνια και ιόντα, δηλαδή θετικά φορτισμένα άτομα, που έχουν χάσει κάποια από τα ηλεκτρόνιά τους. Για να μετατραπεί ένα αέριο σε πλάσμα, χρειάζεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας, ικανή να αποσπάσει τα ηλεκτρόνια από τα άτομά τους. Γι’ αυτό και το πλάσμα είναι μια ηλεκτρικά αγώγιμη μορφή ύλης, που αντιδρά σε ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία. Αυτή ακριβώς η ιδιότητά του χρησιμοποιείται για το «περιορισμό» του πλάσματος σε πυρηνικούς αντιδραστήρες σύντηξης. Περισσότερο από το 99% του ορατού σύμπαντος, τα άστρα αλλά και η μεσοαστρική ύλη αποτελείται από κάποια μορφή πλάσματος.

    Στη Γη, αντίθετα, οι εμφανίσεις πλάσματος είναι σχετικά σπάνιες και παρατηρούνται, για παράδειγμα, στους κεραυνούς ή στο Βόρειο Σέλας. Η φυσική πλάσματος έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αφού εκτός από τη σημασία της στην αστροφυσική, έχει βρει αναρίθμητες εφαρμογές, που ξεκινούν από την αποστείρωση επικίνδυνων αποβλήτων και καταλήγουν στην ιατρική και στην παραγωγή ενέργειας.

    Κατά τα άλλα, οι φυσικοί ερευνούν και άλλες μορφές της ύλης, όπως το συμπύκνωμα Bose-Einstein , το πλάσμα κουάρκ-γλουονίων, την παράξενη ύλη κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ να πειτε κι εσείς κάτι ,